Акценти
Начало / Общество / Официалният старт на националния поход „По стъпките на Левски” вече е даден

Официалният старт на националния поход „По стъпките на Левски” вече е даден

По традиция пред паметника на Васил Левски в Плевен тази вечер беше даден официалният старт на 21-то издание на националния туристически поход „По стъпките на Левски“.  Направи го Васил Копчев, почетен председател на общинския комитет „Васил Левски” – Плевен и основател на похода.  „Националният поход навлиза в своето трето десетилетие. През тези години ние разбрахме, че той формира увереност в собствените сили у младите хора, каквато е и една от целите на похода. Втората цел е свързана с обогатяване на  на знанията за Апостола”, каза при откриването Васил Копчев. Той сподели за вълнението, с което походниците винаги са посрещани в Карлово. А те влизат в града с възгласи „Левски, Дяконе, Апостоле”.  По призива на Копчев присъстващите походници заскандираха тези възгласи, за да могат и плевенчани да изпитат тръпката, която предизвикват у карловци.

С приветствие към участниците се обърна и кметът проф. Димитър Стойков. Той изказа своето уважение към организаторите, които превърнаха похода в една от най-ярките традиции в наши дни.  „Важно е да прегърнем и приемем в сърцата си идеите на Апостола, защото само тогава идва истинското удовлетворение”, каза проф.Стойков.

По време на  церемонията за откриването на националния поход „По стъпките на Левски” прозвуча стихотворение за Левски, написано от Полина Георгиева от Езиковата гимназия, а Ванеса Блажева изпълни прекрасната песен „Хубава си, моя горо”.

Цветя пред паметника на Левски положиха народният представител Владислав Николов, кметът проф. Димитър Стойков,  началникът на отдел „Култура и образование” – Йонита Иванова, зам.-областният управител Бойко Балтаков.

Тази година  от Плевен до Карлово ще тръгнат рекорден брой участници – над 220. Над 110 души от тях са ученици и студенти. Повече от 80 човека са от Плевен. Останалите са от Видин, Карлово, Никопол и София. За първи път походът ще премине през връх Триглав.  Другите двухилядници, през които минава са връх Ботев и връх Вежен. Най-възрастният участник отново е потомъкът на Апостола – 69-годишният Васил Чардаклиев.

Всички 8 лъча на похода ще се срещнат в Карлово на 18 юли. С посрещането им започват тържествата по повод годишнината от рождението на Васил Левски.

Следваща Предишна
IMG_1560поход откриване
IMG_1562поход-откриване-официални лица
IMG_1564поход-знамеt
IMG_1565васил копчев
IMG_1568ванесаt
IMG_1577паметник цветя
IMG_1579поход-паметник-цветя
IMG_1573кмет цветя
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...