Акценти
Начало / Образование / От 22 май отварят детските градини и ясли

От 22 май отварят детските градини и ясли

Между 22 май и 1 юни общинските кметове трябва да решат кога да отворят детските градини и ясли в общините, като те трябва да създадат необходимата организация за дейността на градините и яслите, за да се осигури безопасността и здравето на децата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министър Ананиев уточни, че няма да се изисква медицинска бележка за децата, включително няма да се изискват микробиологичните изследвания. Медицинският контрол ще бъде сериозен. При постъпването в първия ден ще се измерва температурата с нормален, живачен термометър. Родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с която ще гарантират, че са запознати с мерките в детската градина и доброволно са пожелали детето им да постъпи в градината или яслата, обясни Кирил Ананиев.

Министър Вълчев апелира към родителите, ако могат и имат възможност да не пускат децата си, тъй като епидемията и опасността още не са преминали. Той поясни, че няма да има обвързване с получаването на детските и социалните помощи  при непосещение след 31 май, когато завършва учебната година за градините.

Очакванията са между 12 и 18 деца да бъде посещаемостта на групите. Допуска се при по-голяма посещаемост да се премине на полудневно обучение, каза Красимир Вълчев.

Препоръката е по-голяма част от времето децата да прекарват навън, където е по-безопасно.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...