Акценти
Начало / Крими / От 10 юни стартира полицейска акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“

От 10 юни стартира полицейска акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“

За поредна година на територията на цялата страна започва традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, съобщават от пресцентъра на МВР. Целта на планираните действия е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци.

В рамките на акцията, в периода 10 – 30 юни т.г., ще се проведат специализирани полицейски операции в дните, в които ще има ученически празненства за официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиален курс. В районите на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствия, в превантивната работа ще се включват и сили на общинска полиция.

През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Законът за движението по пътищата.

Съвместно с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните структури на инспекторатите по образованието и училищните ръководства, ще се осъществяват действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се извършват инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества; ще се осъществяват проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения, незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

При извършваните проверки полицейските служители с правомощия за контрол на пътното движение ще следят и за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца. При установени нарушения те униформените ще прилагат санкции по ЗДвП.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...