Акценти
Начало / Култура / От 1 януари приемат творби за деветия конкурс „Иван Радоев”

От 1 януари приемат творби за деветия конкурс „Иван Радоев”

Деветият конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев ще се проведе през 2017 г.  Той се провежда през 2 години и от първото му издание през 2001 г. досега включилите се в драматургичното състезание са стотици.

Съорганизатори на драматургичния конкурс са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър “Иван Радоев”. Патрон на събитието е кметът на общината.

От 1 януари започва приемът на пиеси за участие в конкурса. Пиеси могат да се изпращят до края на месец февруари на e-mail-а на театъра [email protected] .

Подадените пиеси ще се оценяват от жури, което се състои от трима изтъкнати театрали – един драматург и двама театроведи. Журито номинира 10 от пиесите и от тези номинирани драматургични текстове се излъчват победителите. Носителят на голямата награда получава 2000 лв., грамота и прекрасна пластика, изработена от големия скулптор Георги Чапкънов. Присъждат се и две поощрителни награди, едната от които е за детска пиеса. Паричното измерение на поощренията са от 500 лв.

Наградите по традиция се връчват около 30 март – рождената дата на Иван РаИван Радоевдоев, на гала вечер, на която актьори четат откъси от номинираните пиеси.

Досега, в осемте издания на конкурса, носители на наградата са били известни и утвърдени имена в родната драматургия,  като Вичо Балабанов, Боян Папазов, Здрава Каменова и Калин Ангелов, Яна Добрева, Алек Попов и Диляна Манева, Пламен Дойнов. По две награди от различни години имат Яна Добрева и Боян Папазов.

„Много е трудно да обхванеш и подредиш в някаква стройна система всички пиеси, които се предлагат на вниманието на журито.  Няма правила как се прави съвременна драматургия – трябва ли пиесата да носи белезите на съвременността, за да е съвременна? Или да описва големи исторически събития, умее ли българската драма да се обръща към екзистенциални въпроси и ценности?  За съжаление, често в новите пиеси откриваме едни и същи персонажи, повтарящи се, но и липсващи теми. Може би проблемът е, че съвременните автори за театър се оглеждат прекалено един в друг и нямат мерките, които да си поставят сами.  Имам усещането, че всеки нов конкурс, който провеждаме има своя външна характеристика – имали сме конкурс, който минава под знака на съавторството – дори сред десетте номинирани пиеси имаше три, писани в колектив, имали сме и такива, които изобилстват от моноспектакли и детски заглавия.  И още нещо – това е състезание с много демократични условия – могат да участват всякакви текстове за театър с единственото ограничение да не са представяни на други конкурси и да не са поставяни на сцената на професионални театри”, припомни Ивет Костова, драматург в ДКТ „Иван Радоев”.

Тя изрази съжаление, че заради липса на средства от последните две издания на конкурса не са издавани сборници с номинираните пиеси. С финансовото съдействие на Министерството на културата  досега са издадени 6 книги.

Според статута на конкурса Плевенският театър си запазва правото на първо поставяне на наградената пиеса, но това не е задължително. Ще бъде ли поставена или не пиесата, зависи от репертоарната политика на театъра. Той може да включи в репертоара си някоя от номинираните пиеси, какъвто беше случаят с пиесата “Христина” на Орлин Дяков или “Катаклизми” на Здрава Каменова.

За повече подробности: http://www.teatur-plevenbg.com/konkurs.htm

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...