Акценти
Начало / Крими / От Червен бряг е поредната жертва на ало-измамниците

От Червен бряг е поредната жертва на ало-измамниците

На 22 февруари 2017 година в 14:25 часа в полицията в Червен бряг е заявено от 79-годишна жителка на града, че на същата дата около 12:00 часа на домашния й телефон и в последствие на мобилния й телефон се е обадил непознат, който се е представил „за полицай Йорданов от криминална полиция № 142“. Мъжът я въвел в заблуждение, че следят група измамници и за да ги хванат трябва да остави с каквато разполага сума до кофа за смет. Жената изтеглила от банка в Червен бряг 800 лева. Сложила ги в плик, който е оставила до посочен от лицето контейнер за смет. Извършителят е давал постоянни инструкции на потърпевшата, като не са прекъсвали телефония разговор по мобилния ю телефон. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК. Уведомен е прокурор. Работа продължава разследващ полицай , съобщиха от МВР Плевен.

За пореден път от полицията напомнят на гражданите да не дават пари на непознати по никакъв повод. Криминалистите непрекъснато работят по разкриване на участници в измамни схеми. Измамите са на едно от първите места по разпространеност (след кражбите) при престъпленията против собствеността. Най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами в последните седмици е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си или да ги остави до контейнер, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други вече позабравени схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите. Телефонните измамници са брутални и с тренирани психологически умения – по време на разговора се ориентират за възрастта на жертвата и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да я манипулира. Най-често предаваните пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства изтеглени от банка, и взети на заем. Понякога се предават и ценности.

От ОДМВР – Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати и да уведомят органите на МВР. По никакъв повод да не предприемат разплащания в други градове. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции – Разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверявят личните данни и се издава съответен документ.

Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...