Акценти
Начало / Общество / От следващата година социалните помощи ще се получават по настоящ адрес

От следващата година социалните помощи ще се получават по настоящ адрес

 

От 2017 г. социалните помощи ще се отпускат по настоящ, а не както досега по постоянен адрес. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които правителството одобри, съобщават от пресслужбата на МС.

С промяната ще се гарантира достъпът до социални помощи за възрастни и хора с увреждания, които през зимните месеци отиват да живеят при роднини и сменят местожителството си. Редакцията е съобразена с препоръки на ЕК, националния омбудсман и трайно установената съдебна практика. Сред целите на измененията е да се стимулира и свободното движение на хора с оглед улесняване на трудовата миграция.

Чрез промените в правилника се прецизира списъкът на социалните услуги, като в него се включват и услугите в домашна среда. Подобрява се редът за откриване, възлагане на управлението и предоставяне на социалните услуги, както и отчетността и контрола в тази сфера. Въвежда се минимален и максимален срок на договора за възлагане на социална услуга – не по-кратък от 2 години и не по-дълъг от 5 години.

Една от най-съществените промени е свързана с уреждането на реда, по който се провежда и изготвя индивидуалната оценка на потребностите и индивидуалният план за подкрепа. По този начин се гарантира, че социалните услуги ще бъдат съобразени с нуждите на хората.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...