Акценти
Начало / Общество / От понеделник и жандармерията ще бори битовата престъпност

От понеделник и жандармерията ще бори битовата престъпност

жандармерия

От понеделник, 10 февруари, целият състав на жандармерията поема задачи по охрана на малките населени места, съобщават от пресцентъра на МВР , цитирайки казаното от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров по време на пресконференция вчера. Концентрирани са средства в 15 областни структури за справяне в битовата престъпност. Като най-„горещи“ райони  главният секретар е определил областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и София-област, където „има значителни рискове и заплахи откъм битова престъпност“. Като от нашата област конкретно са посочени селата Коиловци, Мечка и Бръшляница, към които има засилен интерес заради извършени кражби и грабежи там.

От 10 февруари влизат в сила и поредица от мерки, които МВР предприема за  противодействието на  битова престъпност и в частност на посегателствата срещу собствеността на гражданите.  Освен включване на жандармерията се предвижда също ограничаване на  командироването на полицейски служители в районите  на границата от областите, в които има завишена битова престъпност.

Специално внимание ще бъде обърнато на площадки или места за нерегламентирана дейност с отпадъци от черни и цветни метали, където ще бъдат извършвани съвместни проверки на Икономическа полиция, РИОСВ и РСПБЗН. Ежедневни ще станат и проверките на заложни къщи и оказиони за заложени крадени вещи. От МВР предвиждат и по-активна връзка с кметовете по места за изпълнение на конкретни мерки за решаване на проблема с битовата престъпност.  Ще се търси също и по-добро взаимодействие с частните охранителни фирми

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров е обещал увеличение на  лимитите на гориво на областните дирекции, в които има повишена битова престъпност.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...