Начало / Общество / От Пожарната напомнят мерките за осигуряване на пожарна безопасност през отоплителния сезон

От Пожарната напомнят мерките за осигуряване на пожарна безопасност през отоплителния сезон

Да се извърши проверка на изправността на отоплителните уреди, които ще се използват през настъпващия зимен отоплителен сезон и да се осигурят изправни пожарогасители в обектите – това са част от правилата и нормите за пожарна безопасност, за които напомнят от РДПБЗН – Плевен.

 Пожарникарите напомнят необходимостта от проиграване на плановете за евакуация при пожар на предприятия и обществени сгради и със заповед да се регламентира реда за пожаробезопасно използване на отоплителни, нагревателни и други електрически уреди.

За всички помещения, които се отопляват локално, в заповедта за отоплителния сезон, за всяко помещение да се определи вида на отоплителния уред  и отговорник, на който да се проведе инструктаж за мерките за пожарна безопасност срещу подпис.

От Пожарната напомнят да се почистят комините и димоотводните тръби на отоплителните съоръжения от сажди и отлагания. Задължителна е проверката на електрическите инсталации и съоръжения, от които ще бъдат захранени отоплителните, електронагревателните и други електрически уреди.

Важно е да се осигури достъп до всички сгради, съоръжения и водоизточници за противопожарни нужди, като се създаде организация за редовното им почистване от сняг и опесъчаване. Противопожарните уреди и съоръжения, пожарни кранове, хидранти и открити водоеми да се подготвят за експлоатация при отрицателни температури, обръщат внимание от Пожарната.

Пожарникарите се обръщат с апел към родителите да не оставят сами деца заключени в помещения с работещи отоплителни уреди и да не позволяват да играят с кибрит. Нужно е на възрастните и самотни хора да бъдат осигурени безопасни условия за отопление.

При пожар, незабавно да се съобщава на телефон 112.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...