Акценти
Начало / Избори / От Плевен тръгна национална подписка в подкрепа на Пакта за растеж без корупция на Нова Република

От Плевен тръгна национална подписка в подкрепа на Пакта за растеж без корупция на Нова Република

Лидерът на ДСБ и председател на „Нова Република” – Радан Кънев, днес пръв сложи подписа си в организираната от дясното обединение национална подписка в подкрепа на Пакта за растеж без корупция. Преди седмица от дясното обединение „Нова Република” са се обърнали към всички партии, които ще се регистрират за предстоящите избори, да подпишат този пакт. Идеята е в бъдещия парламент да се образува широка коалиция за няколко ключови мерки, които могат да отпушат икономическото развитие на страната, обясни Радан Кънев. Тъй като до този момент нито една политическа сила не е изявила желание да подкрепи този пакт, от „Нова Република” започват национална подписка в негова подкрепа.

В пакта се настоява за решителни мерки за бърз икономически растеж и изкореняване на корупцията чрез пет конкретни мерки: правосъдие по румънски модел – въвеждане на длъжностите заместник-главен прокурор за борба с корупцията и заместник- главен прокурор за борба с тероризма; децентрализация, при която 50% от данъка върху доходите и 50% от данък печалба на фирмите да остават в общините; намаляване на ДДС на 9% за книги, лекарства и основни храни; конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в национални паркове; безусловна забрана за реклама на хазартни игри.

Нежеланието на политическите сили да подкрепят тези пет точки означава, че няма реална воля за борба с корупцията и няма реална воля за освобождаване на общините и бизнеса от държавния и чиновнически рекет, коментира Радан Кънев.

Лидерът на Нова Република обяви, че е постигнато политическо съгласие за водачите на листите в основните за десницата райони. Водач на листата в Плевен ще бъде много известен национален политически лидер, но се въздържа да съобщи името му.

Що се отнася до единството на десницата Кънев коментира, че то минава през осъзнаването на дясното, че са алтернатива на ГЕРБ и през осъзнаването, че  спирането на БСП означава да биеш ГЕРБ на изборите.

Нова Република вече са готови с програмата си, която е съставена от три части – Програма за нова Република, Програма за нова икономика и Програма за нова надежда, в чийто фокус е човека

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...