Акценти
Начало / Общество / От Плевен започнаха обществените обсъждания за определяне на районите с риск от наводнения в Дунавския басейн

От Плевен започнаха обществените обсъждания за определяне на районите с риск от наводнения в Дунавския басейн

Днес в Плевен се проведе първата от поредицата срещи за обсъждане на проекта за определяне на районите със значителен потенциален риск от наводнения за българския участък на Дунавския басейн. След публичните обсъждания, за тези райони ще бъдат изготвени детайлни карти за  риска от наводнения, като основа на Плана за управление на риска от наводнения.

„Басейнова дирекция – Плевен, като орган, отговорен за управлението на водите, работи приоритетно едновременно по Плана за управление на риска от наводнения и Плана за управление на речните басейни в Дунавски район. Те са свързани и чрез тях се цели по-устойчиво ползване на водите като цяло, каза в началото на срещата Румен Пенков, директор на Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с Център Плевен. Той обясни, че целта е да се създаде рамка за оценка на риска от наводнения и за намаляване на последиците от тях, като се отчита влиянието на климатичните изменения и дългосрочното развитие.

След Плевен обществени обсъждания ще се проведат и във Велико Търново, Русе, Вършец и София. Всяко едно предложение, което ще бъде изказано по време на срещите, ще се разгледа и обсъди, каза Пенков.

Дейностите за определяне на районите със значителен потенциален риск от наводнения се извършват като част от проект по Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”. Целта е да бъдат подпомогнати четирите басейнови дирекции в България в дейността им. Стойността на проекта за Дунавския район на басейново управление е 11 млн. 716 хил. лв., от които близо 9 млн. 373 хил. лв. са от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 2 млн. 343 хил. лв. съфинансиране от държавния бюджет.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...