Акценти
Начало / Образование / От ОУ „Валери Петров” несъгласни с решението сградата на бившето училище „Марин Дринов” да бъде дадена на ВВВУ  

От ОУ „Валери Петров” несъгласни с решението сградата на бившето училище „Марин Дринов” да бъде дадена на ВВВУ  

От ОУ „Валери Петров” – Плевен днес разпространиха отворено писмо, в което ръководството, педагогическият екип и Общественият съвет към училището изразяват несъгласие с решението на Общински съвет – Плевен от 30.04.2020 г., с което се дарява сградата на бившето училище „Марин Дринов“ на Висшето военновъздушно училище „Г.Бенковски“ – Долна Митрополия.

В отвореното писмо те посочват, че „с решение № 994/28.06.2018 г. същата сграда бе предоставена на ОУ „Валери Петров”, общинско училище.”

„Търсим отговор – не са ли в противоречие тези две решения, касаещи една и съща сграда? Явно и двете институции имат нужда от база, но какво налага да се пренебрегне предходно решение на Общинския съвет и да се вземе друго?

Оставя се без сграда общинско училище, в което се обучават над 500 ученици, учебният процес се провежда на две смени, ползват се помещения в две други училища, отстоящи на голямо разстояние, базата е недостатъчна за разгръщане на всички дейности. Очакванията на екипа и родителската общност беше, че ОУ „Валери Петров“ ще получи самостоятелна сграда, обезпечена със съвременна физическа среда, подходяща за провеждане на учебен процес, кореспондиращ с най-новите тенденции в българското образование”, се казва в Отвореното писмо.

В него те се обръщат с настоятелна молба за отговор на „повдигнатите от нас въпроси и да потърсите възможности за разрешаване на проблема – училище без сграда, като ни предложите реални алтернативи за осигуряването на подходяща самостоятелна училищна база”.

„Знаем, че държавата ни сега е в трудна ситуация и не е време за заделяне на средства, по-необходими са те за стабилизиране на икономиката и за нуждаещите се български граждани, но ние бихме искали да получим подкрепа и ангажираност от Вас относно разрешаването на проблем, засягащ приоритетна област, каквато е образованието”, завършва откритото писмо.

Освен до медиите, то е изпратено до министър-председателя, до председателя на Комисията по образование в НС, до министъра на образованието, до областния управител на Плевен, както до председателя на Общинския съвет и кмета на Плевен.

Припомняме, че цитираното в Отвореното писмо Решение № 994/28.06.2018 г. гласи: „Да бъде изготвено мотивирано предложение до Министерския съвет за предоставяне на допълнителен целеви трансфер, съгласно изготвена количествено – стойностна сметка за ремонт на сградата на бившето училище „Марин Дринов“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...