Акценти
Начало / Здравеопазване / От началото на май медикаментите за домашна химиотерапия ще се получават от аптеките

От началото на май медикаментите за домашна химиотерапия ще се получават от аптеките

От 1 май Здравната каса поема разходите за пероралната химиотерапия за домашно лечение. Това означава, че пациентите ще получават медикаментите от аптечната мрежа срещу протокол и рецептурна книжка, без да заплащат за тях.

В момента тези медикаменти се изписват през болничната аптека, като средствата за тях се превеждат на болниците от Министерството на здравеопазването. След промяната, Здравната каса ще превежда необходимите суми на аптеките, обясни днес пред журналисти директорът на РЗОК – Плевен Мартин Митев.

От Здравната каса се надяват, че промяната няма да се усети от пациентите и те няма да имат затруднения с получаването на жизненоважните за тях медикаменти. Г-н Митев уточни, че имат уверението от ръководството на Университетската болница в Плевен за осигуряване на нужното количество медикаменти до края на април. „Ние сме в постоянна връзка с Университетската болница и нямаме от там сигнали за затруднения. Както няма и брожения сред пациентите”, заяви Мартин Митев.

От тази година Здравната каса, а не Министерството на здравеопазването заплаща на болниците медикаментите за болничното лечение на онкоболните.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...