Начало / Здравеопазване / От началото на годината новорегистрираните болни от диабет са над 1 600

От началото на годината новорегистрираните болни от диабет са над 1 600

Над 17 000 са  регистрираните болни от диабет в област Плевен, като само от началото на годината новорегистрираните случаи са 1 600. Това съобщи днес директорът на РЗОК – Плевен – Мартин Митев, при откриването на Националната среща по проблемите на диабета, която за трета поредна година се провежда в Плевен.  Според данните, изнесени от Митев, над 1 100 от диабетиците в област Плевен са инсулинозависими., а от новорегистрираните близо 120 са деца под 18 години. Това е силно притеснително, защото показва значително спадане на възрастта на заболелите, коментира Митев. Той допълни още, че НЗОК прави всичко възможно, с наличния бюджет, да покрива максимално нуждата от лечение на диабетноболните. Надявам се скоро да се доближим изцяло до добрите европейски практики, каза Митев.

С подобни срещи търсим устойчивост в решаване на проблемите на болните от диабет, каза Красимир Кънев, председател на Българска асоциация „Диабет”. Той раздели проблемите на болните от диабет в няколко групи – социално-икономически, произтичащи от това, че не малко работодатели се страхуват да наемат диабетно болни, а от друга страна диабетът е сред заболяванията, които дават защита срещу съкращение. Друга група проблеми са здравословните. Хубаво е, че държавата успява да бъде добър партньор и да гарантира лечение на диабетно болните на средно европейско равнище, подчерта Кънев. Той цитира справка на Международната диабетна федерация, според която в България осигуреността с медикаменти  – таблетни форми и инсулини, е над средното ниво за Европа.

За трета поредна година в град  Плевен Сдружение „Диабет”, съвместно с Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен организира работна среща по проблемите на диабета. За втора година патрон е председателят на Общинския съвет – Мартин Митев. Срещата днес беше открита с молебен за здраве. Форумът продължава с лекция на проф. Димитър Господинов – началник на Клиниката по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ – Плевен, на тема тема „Кожни промени при захарен диабет”. Диабетните усложнения и съвременните възможности за превенция и лечение ще представи доц. Катя Тодорова – началник на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ “Д-р Г. Странски” – Плевен и доцент към катедра “Кардиология, пулмология, ендокринология” на Медицинския университет. Като лектори в срещата се включват още д-р Гинка Раянова /Клиника по ендокринология/, ст.м.с Катя Хинкова /Клиника по ендокринология/ и д-р Силвия Ганева /Клиника по ендокринология/, д-р Елена Първанова /клиничен психолог/.

Сред официалните гости, уважили срещата, бяха заместник областният управител Татяна Божинова, Стефан Захариев – началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Плевен, д-р Атанас Гарев – директор на Регионалната здравна инспекция, представители на здравни институции. Свои представители имаха и всички регионални клонове на Сдружение ”Диабет”.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...