Акценти
Начало / Общество / От март ще се приемат заявления по мярката за хуманно отношение към животните

От март ще се приемат заявления по мярката за хуманно отношение към животните

От 21 март до 12 юни животновъдите, отглеждащи едър и дребен рогат добитък, ще могат да подават заявления по мярка 14 – „Хуманно отношение към животните“ и да получат допълнителни субсидии на бройка животно, съобщават от Националния съюз на говедовъдите в България. Това означава, че дотогава фермите, които желаят да участват по някое от направленията, трябва задължително да притежават становище, което се издава от БАБХ. Издаването на становището обаче може да отнеме повече време, понякога месеци. Заявлението по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ се подава заедно със заявлението по Директни плащания, като допълнително приложение.

Помощта по мярката е насочена към животновъдни ферми, в които се отглеждат преживни животни, в това число говеда, биволи, овце и кози. Чрез субсидиите по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ ще се осигури по-дълъг период на пасищно отглеждане и повече свободно пространство в помещенията за отглежданите животни, което ще окаже благоприятно влияние върху животните, върху тяхното здраве и благосъстояние, ще се подобри жизнеността им и така ще се повиши качеството на произведената продукция.

Субсидията ще се предоставя за две дейностти. За осигуряване на свободна подова площ най-малко с 10 % над задължителния стандарт – размерът на субсидията е предвиден да бъде: за говеда – крави , биволи над 2 години – около 53.00 лв. на глава; за говеда от 6 месеца до 2 години – около 31.00 лв. на глава; за телета до 6 месеца – около 21.00 лв. на глава; дребен приживни добитък (овце и кози) – около 13.00 лв. на глава.  За осигуряване на свободно отглеждане на открито – размерът на субсидията е предвиден да бъде: за говеда – крави , биволи над 2 години – около 48.00 лв. на глава; за говеда от 6 месеца до 2 години – около 28.00 лв. на глава; за телета до 6 месеца – около 19.00 лв. на глава; дребни приживни животни (овце и кози) – около 6.00 лв. на глава. Според одобрения бюджет и броя на кандидатите, размерът на субсидията може да търпи промени.

Животновъдите, които желаят да участват по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“, ще трябва да поемат 5-годишен ангажимент. Това означава, че се задължавате да спазвате необходимите изисквания за този период. Те могат да кандидатстват по всички направления едновременно по подмярка 14.1 „Плащания за хуманно отношение към животните в сектор ЕПЖ“, и подмярка 14.1 „Плащания за хуманно отношение към животните в сектор ДПЖ“. Всички кандидати по мярката ще подлежат ежегодно на проверки от Разплащателна агенция на ДФ „Земеделие“. Кандидатите подлежат и на проверки за кръстосано съответствие , т.е. проверява се цялото стопанство на кандидата дали отговаря на минималните изисквания за кръстосано съответствие.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...