Начало / Здравеопазване / От Катедра по психиатрия на МУ-Плевен са против използването на марихуаната за медицински цели

От Катедра по психиатрия на МУ-Плевен са против използването на марихуаната за медицински цели

От Катедра по психиатрия и медицинска психология на Медицински университет – Плевен са изпратили становище до Националния съвет по наркотични вещества, в което заявяват категоричното си противопоставяне на опитите за легализация на марихуаната за медицински цели в Р България.
Становището на плевенските специалисти е в отговор на писмо, изпратено от НЦН и МЗ до националните консултанти по нервни болести, медицинска онкология, очни болести, инфекциозни болести, до председателя на Българската асоциация за изследване на болката, медицински специалисти и организации с молба да бъдат представени техни становища, съобщават от Министерството на здравеопазването.
През последните години темата за използването на марихуаната за медицински цели е широко обсъждана в медийното пространство. Особено се набляга върху лечебните свойства при неврологични, онкологични и офталмологични заболявания.
Националният съвет по наркотични вещества е провел три заседания, на които е разгледана темата от всички възможни страни. На едно от заседанията е взето решение да се извърши анализ на научните изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуаната и нейните деривати за медицински цели и регулаторната практика и контрол в други държави от ЕС.
След разглеждане на писмени и устни становища на националните консултанти и водещи специалисти в различни медицински области Националният съвет по наркотичните вещества взе решение на този етап да не се разрешава използването на марихуаната и нейните деривати за медицински цели, съобщават от здравното министерство.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...