Акценти
Начало / Икономика / От днес областните дирекции на ДФ „Земеделие“ приемат заявления за компенсиране на пропаднали площи

От днес областните дирекции на ДФ „Земеделие“ приемат заявления за компенсиране на пропаднали площи

От 15 февруари до 2 март в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ се приемат заявления по схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г.

Финансовият ресурс по схемата е в размер на 6 млн. лева, съобщават от пресцентъра на ДФ „Земеделие“. 4 196 400 лв. са предвидени за пропаднали през 2015 г. площи. С държавната помощ ще се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица – 30%.

На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия.

Ресурс в размер на 1 803 600 лева е отложено плащане от миналата година – компенсация за пропаднали площи през 2014 г. за зърнени и фуражни култури и за зимна маслодайна рапица. Към момента са изплатени близо 1 760 000 лв. на 390 земеделски стопани. ДФЗ напомня, че за доплащането не е необходимо бенефициерите да подават нови заявления.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...