Начало / Крими / От днес започва делото срещу ромската фамилия Маринови от Долни Дъбник, обвинена в пране на пари

От днес започва делото срещу ромската фамилия Маринови от Долни Дъбник, обвинена в пране на пари

От днес, в рекордните шест последователни дни, Окръжният съд в Плевен ще разгледа делото срещу ромската фамилия Маринови, която бе обвинена за пране на пари. Случаят нашумя през януари миналата година, когато след пресконференция на Окръжна прокуратура – Плевен, на яве излязоха скандални разкрития. През август месец тази година Окръжна прокуратура – Плевен внесе в Окръжен съд – Плевен и обвинителен акт срещу Иванка Маринова, Иван Маринов, Елисавета  Маринова, Горан Станев и Станьо Маринов – всички от град Долни Дъбник. На петимата бяха повдигнати обвинения за пране на пари. През периода 2009 г. – месец декември 2013 г. в град Плевен  петимата обвиняеми получили, използвали и прикрили произхода на парични средства в размер, възлизащ общо на 3 523 934.58 лв., за които знаели, че са придобити от Иванка Маринова чрез измама. На Иванка Маринова бе повдигнато обвинение и за извършено предикатно престъпление – „измама“ в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Маринова е измамила три палестински гражданки от град Рамала, Палестинската автономна територия, като имотната вреда, която им е причинена, е общо в размер на 2 417 010.22 щатски долара или 3 530 042.48 лв. Общият брой на измамите, които са осъществени от Маринова, са 212, като тя е убеждавала своите жертви, че ще ги освободи от „проклятието”, което имат те и техните близки.

Припомняме, че в хода на досъдебното производство бяха иззети златни предмети на обща стойност 388 257.58 лв., три леки автомобила на обща стойност 181.022 лв.,  наложени  бяха обезпечителни мерки – запори на осем леки автомобила, запор на парична сума в размер на 90 000 щатски долара  по банкова сметка  на обвиняемия Станьо Маринов и възбрани на два недвижими имота в град Долни Дъбник и град Долна Митрополия. Спрямо всички обвиняеми бе взета и мярка за неотклонение „Парична гаранция“, като за Иванка Маринова и Елисавета Маринова тя е в размер на 20 000 лв., за Иван Маринов – 10 000 лв., а за Станьо Маринов и Горан Маринов – по 5000 лв.

Никой от пълнолетните членове на семейството няма декларирани доходи, регистрирани трудови отношения или казано по друг начин, нямат законен доход. Схемата за изкарване на доходите на семейството е била да заблудят палестинците, че ще им бъде помогнато за благоденствие и здраве чрез неконвенционални методи от разстояние.

Друг скандален факт около разследването на случая бе, че подсъдимите Горан и Станьо имат експертно решение на ТЕЛК за 100 % слепота, а в същото време Горан има влезли в сила актове за шофиране на автомобил без свидетелство за правоуправление.

Делото е насрочено за разглеждане на 15,16,19,20,21 и 22 октомври, като се очаква да протече при голям интерес, предвид особено големите размери на измамната схема. Самите обвинения, които са повдигнати към петимата членове на ромската фамилия, наброяват около 100 страници, в които са изброени само извършените престъпления. Големият обем на материалите по делото са една от причините то да се гледа в толкова последователни дни от Окръжния съд в Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...