Акценти
Начало / Общество / От днес започва Великденският пост – какво трябва да знаем за него

От днес започва Великденският пост – какво трябва да знаем за него

От днес започва Великият пост. Той се спазва в продължение на седем седмици до големия християнски празник Великден, който тази година честваме на 1 май.

До самия празник месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, както и алкохол не присъстват на трапезата. През целия пост се разрешава да се яде риба два пъти – на Благовещение и на Връбница. Църквата приема, че и постилият само седмица преди Възкресение е проявил желание, усърдие и смирение да се доближи до Христос.

Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки. Великият пост не бива да се приема само като диета. Той трябва да бъде свързан преди всичко и с помислите, като всеки се смири и се вгледа дълбоко в себе си.

И тъй като месото ще липсва на мнозина, те може да го компенсират с ядки, леща, гъби, елда. Елдата я наричат заместител на месото, защото, подобно на соята, съдържа лесно усвоими от организма белтъчини.

По време на хранителните и духовни пости са забранени венчавките. Може да се закълнем в църквата едва след Великден.

Великият пост е най-важният и най-продължителният от четирите постни периода през годината. Той припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово – Великден.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приема нищо – като местни и млечни продукти, олио и алкохол. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение – на 25 март.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията – по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост „предверие на божественото покаяние“, или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, „очистват се“ и се доближават до Исус Христос.

По материали от интернет

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...