Начало / Икономика / Отново предлагат на търг „Сторко” в Плевен

Отново предлагат на търг „Сторко” в Плевен

Консервното предприятие „Сторко“ в Плевен се продава на търг заради просрочени задължения. Това става ясно от регистъра на частните съдебни изпълнители, през който е обявен търга, пише „Капитал Daily“. Началната цена за предприятието, контролирано от Христо Ковачки,  е 6.4 млн. лв.  Пазарната стойност на имота е определена на 8.54 млн. лв.  И тъй като това е втори търг, по закон при първия началната цена е 75% от стойността, а при втория – 80% от цената на първия опит за продажба.

Не е ясно кой точно е поискал продажбата на „Сторко“. Възможно е това да е компания или физическо лице, отпускало заем на „Сторко“, а може и търгът да е заради дългове на „Магазини Европа“, които са собственик на имотите и сградите му.
Кандидат-купувачите трябва да наддават за цялото предприятие – терена и сградите, без оборудването. Само земята, която е 16 дка, е оценена на 365 хил. лв. В регистъра за продажби няма обявление за оборудване на предприятието. Крайният срок за подаване на оферти е 29 юни, а на следващия ден ще бъде обявен купувачът след търг с устно наддаване, ако има конкуренция.

Отново предлагат на търг „Сторко” в Плевен

Плевенският консервен завод беше приватизиран през ноември 1995 г., припомнят от „Капитал Daily“. Купувач на 80% от капитала беше регистрираната в офшорната зона Джърси фирма Luxcraft, собственост на израелската Geller Group. През април следващата година ЕБВР отпусна заем от 8.25 млн. долара и допълнително 1.75 млн. долара срещу придобиване на акционерно участие в „Сторко“. От 1998 г. обаче израелският инвеститор спря обслужването на дълга, банката встъпи в правата си на кредитор и придоби активите на предприятието.
През пролетта на 2003 г. групата ВВВ (по това време производител на соковете ВВВ и „Линк“ ) чрез специално регистрираното дружество „Лайнс холдинг груп“ закупи от ЕБВР производствените активи на „Сторко“ – Плевен. През 2006 г. „Лайнс холдинг груп“ продаде „Сторко“ на Христо Ковачки.

„Сторко“ е едно от най-големите предприятия в страната за производство на консервирани и замразени плодове и зеленчуци с оборот от над 8 млн. лв. Производствената база разполага с 22 технологични линии за производство на консервирани плодове и зеленчуци и склад, включително хладилен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...