Акценти
Начало / Култура / Отново предлагат Мария Венкова за председател на комисията за разпределение на субсидията за читалищата

Отново предлагат Мария Венкова за председател на комисията за разпределение на субсидията за читалищата

читалища-субсидияСекретарят на читалище „Христо Ботев” в Плевен – Мария Венкова, отново е предложена да оглави комисията по разпределение на държавната субсидия за 2015 г. за читалищата от Община Плевен. На предстоящото заседание на Общински съвет – Плевен, което ще се проведе на 29 януари, съставът на тази комисия ще бъде гласуван, включително и избран нейният председател.

Мария Венкова е предложена от името на читалища в общината, става ясно от предложението до кмета от Кристина Христанова, председател на Общинсия съвет към Съюза на народните читалища. В предложението се отбелязва, че Венкова повече от 10 години е председател на тази комисия и „се справя много добре и се ползва с авторитет сред читалищните дейци”.

Съгласно Закона за народните читалища годишната субсидия за читалищата се разпределя от комисия, определена от Общинския съвет. В нея влизат по един представител на всяко читалище в общината и представител на общинската администрация. Като предложението е Общината да бъде представена от началника на отдел „Образование и култура” – Соня Маринова.

Задължение на новоизбрания председател е да свика заседание на комисията в 20-дневен срок след окончателното приемане на бюджета на Община Плевен за 2015 г., за да разпредели предвидената в него читалищна субсидия.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...