Акценти
Начало / Общество / Отново за извънредно заседание се събира Общински съвет – Плевен

Отново за извънредно заседание се събира Общински съвет – Плевен

Общинският съвет на Плевен се събира за извънредно заседание на 22 юни, информират от пресслужбата на местния парламент. Дневният ред включва една единствена точка – предложение за одобряване на Споразумение за общинско сътрудничество, съгласно чл.59 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и последващото му сключване.

Община Плевен, заедно с фондация „Образователно сътрудничество“ – София и ОУ „Антон Страшимиров“ – с. Бохот са партньори по проект  „Букварче, бъди ми другарче“. Проектът е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.“. Проектното предложение на ОУ „Антон Страшимиров“ е одобрено и определено по съответния ред за финансиране, като бюджетната му стойност възлиза на 185 948, 00 лв. Проектът предвижда приобщаване на 90 необхванати деца от малцинствени етнически групи на възраст 4-6 години от Плевен и Бохот, за които българският език не е майчин, в подготовка за овладяване на български език и социализацията им преди приеман в група за предучилищна подготовка. Предвижда се и подготовка на деца от малцинствени етнически групи на възраст и 5-6 години, за които българският език не е майчин, за пълноценното им включване в образователния процес чрез допълнително занимания за овладяване на български език и други комуникативни и социални умения преди постъпване в първи клас. Проектът предвижда работа и за промяна  нагласите на родителите към образователния процес и припознаване на образованието като ценност.

Във връзка с административните изисквания по подготовката за сключване на договора за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ за проекта е необходимо към момента на сключване на договора да е оформено по административния ред Споразумение за партньорство с всички партньори, в които ясно да са определени управленските и финансови  отговорности на всеки, респективно да бъде представено и решение на Общински съвет – Плевен за това одобрение.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...