Акценти
Начало / Последни новини / Отлично представяне на борците от БК Изобор за купа „София“

Отлично представяне на борците от БК Изобор за купа „София“

Второ място завоюваха кадетите на БК Изобор /Плевен/ в отборния турнир по борба класически стил за купа „София“. Селекцията на треньорите Петър Антов и Момчил Сирашки постигна неочакваното, оставяйки зад себе си традиционно силни центрове в този спорт като „Васил и Георги Илиеви” /Кюстендил/, Рилски спортист /Самоков/, столичните „ЦСКА-кл.борба” и Славия, както и на сръбския Партизан /Белград/. Схватките в зала „Диана“ наблюдаваха председателя на родната федерация по борба Валентин Йорданов, генералният секретар Рахмат Софияди, Николай Гергов, Явор Янакиев, Емил Иванов, Ненчо Ненчев, Валентин Райчев, Петър Тенев, Стефан Николов, Серафим Бързаков и Добри Маринов. Плевенският тим заслужи аплодисментите им, допускайки пред себе си единствено силния отбор на Левски /София/.

„Получи се много силно състезание. Конкуренцията бе жестока, а схватките качествени. Доволен съм от представянето ни. Няма как да не отбележа перфектното представяне на Иво Илиев. Той надви всички противници в категорията до 58 кг, при това с невероятни техники. Истински лидер, който поведе съотборниците си напред. Друго не съм и очаквал от него. През миналия февруари Иво получи тежка контузия, която го извади от тепиха за четири месеца. Завърна се в с триумф, печелейки шампионската титла и приза за най-техничен борец в началото на месец юни. После направи силно европейско първенство, където загуби от шампиона с 4:6 след като водеше с 4:2. На световното не успя да надвие само шампиона на Азия. След това спечели и Балканската лига. Но Иво Илиев не е единствения ни силен състезател. Доказателство за това е постижението ни за купа „София“. За първи път имаме отборно класиране в призовата тройка в тази възрастова група. За две години успяхме да сформираме този качествен тим, който както е видно не отстъпва на най-добрите. Равносметката показва, че през 2016 година постиженията на нашия клуб надхвърлиха очакванията ни. Изводът от всичко това е: борбата в Плевен се възражда“, коментира Петър Антов – заслужил треньор, съдия на две Олимпиади, носител на Златна огърлица на ФИЛА.

Неговият тим бе близо до спечелване на трофея – купа „София“, отстъпвайки на Левски с 4:6. Това обаче не е реалния резултат. В категорията до 50 кг плевенския борец Николай Дзезов бе грубо ощетен в двубоя с противника си от Левски. Ако съдийството беше феърплей отборния двубой щеше да завърши наравно – 5:5, но с повече победи с туш плевенчани щяха да триумфират с купата.

„Покъртителна история, която така и не проумявам. Грозното е, че подобно нещо се случва при подрастващите. Дори след кратко съвещание решихме да извадим отбора от състезанието. Спря ни факта, че ще ощетим федерацията. Освен това не искахме да отнемаме удоволствието на момчетата ни да изиграят всичките си срещи“, уточни Антов.

Автор на снимката: Илко Борисов

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...