Акценти
Начало / Култура / Отличникът на Консерваторията в Грьонинген – плевенчанинът Иван Пенков, отново ще е солист на Плевенска филхармония

Отличникът на Консерваторията в Грьонинген – плевенчанинът Иван Пенков, отново ще е солист на Плевенска филхармония

Дни преди Коледа преуспяващият млад  пианист Иван Пенков отново ще бъде солист на Плевенска филхармония. Иван ПенковПенков е завършил НУИ „Панайот Пипков” в класа по пиано на Антоанета Воденичарова през 2008 г. с множество награди от национални и международни конкурси. Още като ученик е солист, и то неведнъж, на Плевенска филхармония.

След завършване на Музикалното училище Иван Пенков заминава за Холандия, където продължава музикалното си обучение в Консерватория „Принц Клаус“ в Гронинген.През 2012 завърши бакалавърската си степен  с пълно отличие. В момента завършва магистратура в Консерваторията на Амстердам.

През 2008 г. Иван Пенков участва във фестивала „Петър Велики“ и печели Голямата награда,  което му осигури пълна стипендия за цялото му обучение.Голям успех за него е и класирането между деветимата полуфиналисти на Международния конкурс „Ференц Лист“. До полуфинала Пенков достига сред конкуренцията на 100 участници от целия свят.

Изнасял е много концерти в Холандия, завършил е майсторски класове на Борис Блох,Чарлз Роузен,Игор Рома,Елена Рихтер,Паскал Девойон и др.

През 2011 г. Националният фонд за музикални инструменти на Холандия му предоставя лично  уникален роял „Бьозендорфер”. Това е голяма чест, тъй като роялът се предоставя след проучване, препоръки и интервю.

На 20 декември от 18 часа в зала „Катя Попова” плевнската публика ще има удоволствието да чуе изпълненията на талантливия пианист. В програмата са включени Хайдн – Соната 33, Шопен – Полонез-фантазия и Баркарола, Прокофиев – Соната 6.

Не пропускайте този концерт на 20 декември – Игнажден, когато според поверието е добре да имаш за гост успял човек, за да ти върви през новата година.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...