Акценти
Начало / Образование / Отличия от NASA получиха ученици от община Долна Митрополия 

Отличия от NASA получиха ученици от община Долна Митрополия 

Кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска връчи сертификати и награди за участие в международната програма за търсене на астероиди на NASA на 7 ученици от общинските училища, участвали в програмата. Това са Николай Йорданов и Елеонора Тодорова от гимназията в гр. Тръстеник, Петър Вилиянов от гимназията в гр. Долна Митрополия, Красимира Райкова, Глория Веселкова и Симона Николаева от училището в с. Крушовене и Спасимир Илиев от Астро клуба при Общинският център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал.

Под ръководството на  Иво Джокин, ръководител на Центъра и на Астро клуба, учениците в рамките на месец анализираха изображения на небето, направени с телескопа на Института по астрономия на Хавайският университет със специален софтуер Astrometrica, в резултат на което откриха 4 астероиди. Това са обекти от основният астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер и т.н. близки до Земята обекти (NEO-Near-Earth Object). Предстои официалното им потвърждаване от Международният астрономически съюз.

Общинският център участва за втора поредна година след предварително одобрение от координатора на програмата д-р Патрик Милър, International Astronomiсal Search Collaboration, HARDIN-SIMONS UNIVERSITY и Space Generation Advisory Counсil.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...