Акценти
Начало / Крими / Откриха радиоактивни отпадъци на сметището в Брестовец

Откриха радиоактивни отпадъци на сметището в Брестовец

На 20 май 2014 година в 15:50 часа е постъпил сигнал, че на сметището в местността „Сухия язовир” опаснов плевенското село Брестовец са открити остатъци от метални отпадъци – шлака със съмнение за радиоактивност, съобщават от полицията в Плевен. Незабавно е извършена проверка на място от екип на група „СД” при ОУПБЗН-Плевен. Установено е, че металните отпадъци са от шлакообразен материал, с ръждив червен цвят, и са на отделни участъци по земята на площ от около 150 – 200 м2.  При извършените замервания се отчете радиоактивен материал – Радий 226, като на разстояние 30 см уредът е отчел 0.20 микросиверта/час при радиационен фон 0.05 микросиверта/час.

Районът е отцепен от служители на 02 РУП – МВР при ОД на МВР – Плевен. Към настоящия момент няма данни за пострадали граждани.

Необходимо е хората, имали контакт с този материал да се изследват в Националния център за радиобиологична и радиационна защита – София.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...