Начало / Култура / Открито писмо на Плевенска филхармония: Мисията „Опера в Плевен” възможна

Открито писмо на Плевенска филхармония: Мисията „Опера в Плевен” възможна

Открито писмо на Плевенска филхармония беше разпространено до медиите. В него ръководството на филхармонията приканва плевенчани да станат част от възстановяването на оперната традиция в нашия град. Ето какво пише в откритото писмо:

„Уважаеми дами и господа, обръщам се към вас с открито писмо от името на Плевенска филхармония! Ние знаем какво благотворно влияние има  класическата музика върху човека. Осъзнаваме необходимостта от чистото изкуство, което има за цел да събуди и възвиси човешките усещания в техните най-финни настройки! Последната оперна постановка на Летния театър е била преди 28 години! В това време на демократични промени, Плевенска филхармония няколко пъти променя своя статут, но тези музиканти са същите, които свирят в състава на Плевенска опера „Христо Бръмбаров“, а по-късно и в Плевенска филхармония с открита оперна сцена! Плевенчани са жадни за този вид музика и това го доказа изключителния интерес  на Лауреатски дни „Катя Попова“ към оперния спектакъл „Тоска“ от Пучини, посветен на 75 години от рождението на Гена Димитрова. Не веднъж сме били зрители на бляскави концертни изпълнения от ОХ „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, които с изключителен професионализъм и талант се отблагодаряваха на оперната публика!

В концепцията на новия директор на филхармонията Любомир Дяковски  , една от основните цели е връщане на стария статут на Плевенска филхармония с открита оперна сцена. Изключително тежка и амбициозна задача, която ще бъде реализирана с огромна енергия и обич от страна на всички участници!

В състава на „Набуко“ ще видим – изключителните професионалисти, музикантите от Плевенска филхармония с един от най-успешните български диригенти – Маестро Найден Тодоров! В главните роли са поканени да участват звездите на българското оперно пеене, известни в целия музикален свят: Йорданка Дерилова, Александър Крунев, Ивайло Джуров, Елена Чавдарова! Хоровите партии са поверени на  прекрасните гласове  от ОХ „Гена Димитрова“ с очарователната си диригентка Анелия Дечева. В суперпродукцията ще вземе участие и хорът на Русенската опера, а декорите и костюмите са предоставени от „Класическа сцена“. Операта „Набуко“ от Верди ще бъде реализирана с участие на Община Плевен и под патронажа на кмета ни  – ерудит и ценител на музикалното изкуство – Георг Спартански.

Каним ви да се присъедините към мисията  „Опера в Плевен”!“

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...