Акценти
Начало / Култура / Откриват 29-я Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”

Откриват 29-я Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”

 Катя Попова

29-ят Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” ще бъде открит с концерт днес, 23 септември, от 19 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. В програмата са включени арии и дуети из оперите „Дон Карлос” (от Дж. Верди) и „Евгений Онегин” (П. И. Чайковски). Солисти са Доротея Доротеева – сопран, и Петър Димов – баритон. Във втората част на музикалното събитие ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус със солист Марк Бушков от Белгия. Диригент е маестро Деян Павлов.

12 лауреати от България, Белгия, Украйна и Сърбия ще участват в настоящото издания на Фестивала. Музикален домакин и участник в събитието е Плевенската филхармония. По време на фестивалните дни ще се изявят още младите лауреати от наши и чужди конкурси Йосиф Шукеров, Лора Маркова, Инес Симеонова, Георги Димитров, Камелия Първанова – Кем и Надя Стоилова – всички от България. Гостите от Украйна са Саша Гринюк и Станислав Христенко, участникът от Сърбия е Никола Пекович, а от Белгия – Марк Бушков. Диригенти ще са маестро Деян Павлов и маестро Йордан Дафов.

Концертите в рамките на Лауреатските дни ще продължат всяка вечер до 26 септември, когато е заключителната изява. Настоящото 29 издание Лауреатските дни „Катя Попова“ е под патронажа на кмета на Община Плевен и е посветено на 90-тата годишнина от рождението на патрона на фестивала – голямата българска оперна певица от Плевен Катя Попова. Организатор на събитието е Мартин Кърнолски.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...