Акценти
Начало / Култура / Откриват „Любимото ми хорце” с премиерно изпълнение на северняшко хоро

Откриват „Любимото ми хорце” с премиерно изпълнение на северняшко хоро

С автентично северняшко хоро, което ще бъде изпълнено за първи път пред публика, клуб „Северняците” от Плевен ще е открие четвъртото издание на фолклорния фестивал „Любимото ми хорце”. Това съобщи днес ръководителят на клуба Джейлян Демирев, който е организатор на фестивала.

Той ще се проведе на 2 юни, от 10 часа в Летния театър в парк „Кайлъка”. На сцената ще се качат 20 състава от София, Варна, Ловеч, Шумен, Левски, Пордим, Плевен и други.

В рамките на 8 минути всеки състав ще има възможност да представи хора по избор. Регламентът на фестивала е такъв, че дава възможност за свободна изява на участниците, обясни Демирев и акцентира върху това, че отново фестивалът няма да има конкурсен характер. „Това дава възможност участниците да се чувстват освободени и да изпитат истинско удоволствие от излизането на сцената и фестивалът да се превърне в истински празник”, обясни Джейлян Демирев.

Фестивалът ще бъде открит от клуба домакин „Северняците”, като на сцената ще се качат всички – от най-малките до най-големите. Най-малкият участник от клуба ще 6-годишен танцьор.

Фестивалът ще завърши на площад „Възраждане”, където около 13.30 часа ще се съберат всички участници за голямо хоро. Плевенчани ще могат да се присъединят към хорото под звуците на оркестър.

Джейлян Демирев благодари на всички, които подкрепят клуб „Северняците” за организирането на фестивала. За желаещите да се насладят на изпълнения ще има осигурен транспорт до „Кайлъка” . Два автобуса ще тръгват от гарата в 9 и 9.30 часа и ще се движат по пътя на тролеите до „Кайлъка”. Крайната спирка на автобусите ще е паркинга до езерото. Входът за фестивала ще е безплатен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...