Акценти
Начало / Култура / Откриват джаз феста в Плевен

Откриват джаз феста в Плевен

Доротея Люцканова

Реализацията на проекта „Джаз в галерията” започва днес, 26 септември. Той е на фондация „Диря“ с управител Гергана Бочева и спечели одобрение на Втората конкурсна сесия за съфинансиране на проекти от Третия раздел на Културния календар на Община Плевен. Джаз фестът започва в 20 часа в Художествена галерия „Илия Бешков”. Следващият концерт ще е на същото място и в същия час утре, 27 септември. Проектът предвижда и една джем-дискусия „Беседи за джаза”, която ще е на 28 септември от 13 часа в Дом „Кафе”. Перспективата пред събитието е да се превърне в традиционен джаз фест, който да привлича хора от цялата страна.

Във феста ще участват 8 местни и гостуващи джаз музиканти. Ще се изявят добре познатата на плевенчани певица Доротея Люцканова, както и нейната дъщеря – певицата Гена Люцканова. Сред вокалистките е и Мери (Мирослава) Начева. C “Александроф Рагтайм бенд” тя учасва в Dixie Jazz Fest във Велико Търново през 2012 г, в ,,Банско джаз фест” същата година, в „Скопие джаз фест” през 2011 г. Мери е част от албумите на “Подуене блус бенд”, Камен Кацата, “Атлас”, “Високо напрежение”. Работила е с известните музиканти Иван Лечев, Александър Петров, Васил Пармаков, Веселин Веселинов – Еко, а отскоро – и с Александър Кипров. Освен у нас, Мери Начева работи в Обединените арабски емирства, Норвегия, Гренландия, Мароко, Босна и Херцеговина, Хърватска.

В джаз феста в Плевен ще се включи и известният композитор и пианист Александър Кипров, който от години работи с примата на българската поп музика Лили Иванова, изпяла 43 негови песни. Кипров е автор на повече от 200 песни и на над 20 текста. Писал е и за дует „Ритон”, Мариана Попова и Орлин Горанов, Георги Минчев, Тони Димитрова, Васил Петров, Богдана Карадочева и други. Всички английски текстове на авторски албум на Васил Петров са негови. Кипров има над 1000 аранжимента, 3 албума с авторска инструментална поп-джаз музика с покойния Михаил Грозданов като соло саксофонист и над 50 пиеси в тази линия – поп-джаз, експериментален джаз, примесен с класика, чил-аут. Работи у нас и в чужбина.

Останалите участници в джаз феста са Александър Йорданов – барабани, Лука Тодоров – пиано, Роман Хаджийски – тромпет, и Златко Стефанов – бас китара.

Информационен сайт ИнфоПлевен е медиен партньор на джаз феста. „Джаз в галерията“ е вторият проект на фондация „Диря“, който печели съфинансиране от Община Плевен. Първият се наричаше “Плевен през различния поглед на млади артисти от България” и приключи в края на месец юли тази година.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...