Начало / Образование / Отворен е конкурсът за участие в инициативата „Журналисти в училище“

Отворен е конкурсът за участие в инициативата „Журналисти в училище“

До 28 февруари училища от цялата страна могат да изпращат мотивации за участие в петото юбилейно издание на инициативата „Журналисти в училище“. Известни български журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ отново ще влязат в класната стая, за да дадат отговор на ученическите въпроси.

Фокусът в петото издание на инициативата е повишаване на медийната грамотност подрастващите. А приоритетно ще се разглеждат кандидатури от училища от по-малки населени места в страната, където достъпът до качествен информационен ресурс е ограничен.

Кандидатстването става чрез изпращане на попълнен формуляр за кандидатстване на електронен адрес: [email protected]  в срок до 28 февруари. Формулярът за кандидатстване, както и указания са достъпни на сайта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) тук.

Училищата, които ще участват в инициативата ще бъдат избрани по следните критерии: мотивация за участие;  проявен интерес от страна на учениците; брой ученици, заявили участие в срещата; Брой жители на населеното място, където се намира кандидатстващото училище (под 100 000 души); предварително планиране на срещата. По места срещите с журналистите ще се проведат в периода: 1 март 2018 г. – 20 юни 2018 г.

През последните две години инициативата набра все по-голяма популярност в цялата страна. Само през изминалата 2017-та година повече от 3 000 учениците от 26 училища в цялата страна се срещнаха с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Освен повишаване на медийната грамотност, срещите допринасят за сформиране на гражданска позиция у подрастващите и не са последно място – провокират интереса към журналистическата професия като кариерен избор.

Инициативата „Журналисти в училище“ е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Петото издание на инициативата се реализира в партньорство с: БНТ, Nova TV, bTV, Bulgaria on air, БНР и сайтовете: OFFNews.bg и mediapool.bg.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...