Акценти
Начало / Образование / Отборът на ПГ по селско стопанство Долни Дъбник е регионален победител в състезанието „Млад фермер”

Отборът на ПГ по селско стопанство Долни Дъбник е регионален победител в състезанието „Млад фермер”

Професионалната гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов” – Долни Дъбник, беше домакин на регионалния етап за Северна България на Националното състезание „Млад фермер”. Организатори са Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието в Плевен. Партньор на срещата е Аграрен университет в Пловдив.

В юбилейното 10-то издание на състезанието се включиха 81 ученици от 28 професионални гимназии. Те се състезаваха в  три модула – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство.

Пред младите растениевъди стоеше предизвикателството за разпознаване на семена от зърнено-бобови, зърнено-житни, технически и зеленчукови култури. Уменията в резитба на лозови растения и познанията за формиране на насажденията – средностъблен двустранен кордон, излъчи победителите, справящи се най-добре с ножицата. Доенето на крави и умелото справяне с управлението на трактор по предварително зададен маршрут, показа кои са наблягали в практическите занимания по време на обучението си.

Победители са участниците от ПГСС „Проф.Иван Иванов”-Долни Дъбник  с ръководител на отбора инж. Симеон Крумов. В отбора победител са: Ивайло Рачев Лазаров  -ученик от ХІ б клас -участник в направление Механизация на селското стопанство, Асан Рамизов Юсеинов-ученик от  Х а клас – участник в направление  Животновъдство, Маргарита Дианова Асенова-ученичка  от  ХІ б  клас- участник в направление  Растениевъдство

На второ място се класира отборът на Професионална гимназия по селско стопанство „Дунавска земя”с.Ковачица,община Лом, на трето –  отборът на Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“гр.Кнежа , обл.Плевен, четвърти са участниците от Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” гр.Павликени, пети са учениците от Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров”, гр.Попово

Финалната надпревара в Националното състезание “Млад фермер” ще се проведе от 23 до 25 април.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...