Акценти
Начало / Култура / 12 години без писателя Радой Ралин

12 години без писателя Радой Ралин

На днешния ден почитаме паметта на Радой Ралин. Истинското му е Димитър Стефанов Стоянов. Той е български поет, писател, дисидент и сатирик, роден на 23 април 1922г. Умира на 21 юли 2004г. на 81-годишна възраст.

Радой Ралин е вдъхновител на българския народ за свободата и ценности. Близките му споделят за него, че той никога не се е страхувал да говори открито за живота, и то по време, когато е било пълно с ограничения и личностите са се потискали. Ралин е отстоявал своите възгледи до края на живота си и не е прекланял глава, както са направили много други творци по онова време. Присъствието му в обществения и културния живот на столицата е забележително. Неговите епиграми и вицове срещу управляващите го превръщат в уникална и изключителна личност. Въпреки това, той не е бил надменен и спокойно е  можел да поговори с всеки, който го срещне на улицата.

Ралин е бил обичан от народа, но ненавиждан от властта. Той е бил честен и смел човек, който проявява нетърпимост към несправедливостта. Спечелва много приятели с гражданската си позиция, но също и много врагове.

В една от емблематичните си мисли той казва: „Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен!“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...