Акценти
Начало / Общество / Отбелязваме Седмица на водното спасяване

Отбелязваме Седмица на водното спасяване

Дните от 6 до 12 юни са обявени за Седмица на водното спасяване, информират от Български червен кръст – Областен съвет – Плевен.

В света годишно от воден травматизъм, по данни на Световната здравна организация, се удавят около 200 хиляди души. По тази печална статистика водните инциденти заемат второ място след автозлополуките.

В България през 2015 година от удавяне са спасени 3383 човека. Броят на удавените е 125, като от тях 15 са до 17-годишна възраст. Основни причини за удавянията си остават непознаване правилата за водна безопасност, подценяването от хората на опасностите при къпане и плуване, къпането на неохраняеми места, недобрата плувна култура и слабия родителски контрол.

За Плевенски регион през миналата година се е удавил един човек на 66 години. Инцидентът е станал на 28.04.2015 год. на язовира в „Мъртвата долина”.

Една от причините за удавянията е слабата плувна подготовка на нашето население. Около 20% от българското население умее да плува, докато в Европейския съюз е 75%, посочват от ОС на БЧК – Плевен – Водноспасителна служба. Повече от 3/5 от нашето население има връзка с водата – море, река, езеро, язовир. Хиляди хора използват през лятото тези места за отдих, развлечение, спорт, риболов. Плевенският регион има около 100 язовира и доста реки.

Във връзка със Седмицата на водното спасяване ОС на БЧК – Плевен организира курс за спасители, който започва от тази седмица.

Ето някои съвети как да постъпим, ако сме станали свидетели на водни инциденти:

Решаващо значение ще има бързината и хладнокръвните действия:
– Първият съвет е: “Не губете самообладание!”
– Ако не умеете да плувате, помогнете на давещия се, като му подадете ръка, пръчка или нещо подръчно. Ако е по-далеч от брега, хвърлете плаващ предмет – въже, топка, празна туба с въже, дърво, автомобилна гума и други.
– Ако плувате добре, подхващате давещия се откъм гърба, уловете го под мишниците или брадата и бързо го издърпайте на брега. Ако пострадалият не диша, направете веднага изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж и своевременно сигнализирайте на лекар. Въпросът за живот и смърт се решава в секунди.
– И все пак най-сигурното предпазване зависи от нас самите, от познаването и спазването на елементарните профилактични правила при къпане, от умението ни да плуваме.
– Най-голям е процентът на смъртните случай в откритите водоеми. Не позволявайте на вашите деца да се къпят в забранени зони. Обяснете им опасностите. Така ще опазите техния живот и радостта във вашия дом.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...