Акценти
Начало / Общество / Отбелязваме Световния ден на свободата на печата

Отбелязваме Световния ден на свободата на печата

press-freedom-day

На 3 май се отбелязва Световният ден на свободата на печата. Това решение е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 година „относно насърчаване на свободата на печата в света“ е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.

Свободните и жизнени медии са необходими за демокрацията, прозрачността и върховенството на закона. Като разкрива злоупотреби, свободната преса се бори с корупцията, държи правителствата отговорни и помага на гражданите да направят информиран избор. Медиите играят важна роля, отразявайки действителността открито, коректно,  непредубедено.

Според „Репортери без граници“ само през 2013 година са били убити повече от 110 журналисти, а повече от 3000 са били арестувани, заплашвани или нападани. Безброй други са били сплашвани или принуждавани да прибягнат до  автоцензура от страна на редактори или собственици, чиято цел е да използват медиите за манипулиране на аудиторията или за атаки срещу опонентите им, а не за информиране на обществото.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...