Акценти
Начало / Общество / Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на пътя

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на пътя

 ig

Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия отбелязваме днес, 17 ноември. С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 година се призовават правителствата и международната общественост всяка трета неделя от месец ноември да почетат паметта на загиналите на пътя.

Пътните произшествия възникват най-вече поради непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци. Други причина са преумора, афект, изнервеност, сънливост, неадекватност зад волана. Своя „принос” дават и пасивността на околните за решителна намеса за предотвратяване на управлението на автомобили от хора в нетрезво състояние или неправоспособни, както и недостатъчната ангажираност на семейството за обучение, възпитание и опазване на собствените деца като участници в движението. Пътнотранспортните произшествия с тежки последици не са природно бедствие, на което не можем да се противопоставим, и не са цената, която трябва да плащаме  за нашата ежедневна мобилност. Те са основно резултат от човешки грешки, които могат да бъдат предвиждани и преодолявани, призовават от МВР.

Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от войната по пътищата – близки, роднини, приятели. На  практика броят на загиналите е много по-голям от статистиката, тъй като много хора умират месеци и години след катастрофите, в резултат на получените травми и последващите във времето усложнения.

Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността от добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурила една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение, призовават още от МВР.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...