Акценти
Начало / Общество / Отбелязваме Деня на българската статистика

Отбелязваме Деня на българската статистика

НСИ

Отбелязваме Деня на българската статистика, която съществува от 134 години. На 25 юни 1880 г. е създадено Статистическо-организационно отделение към Министерство на финансите. Това е началото на статистическата институция в България. За първи началник на това отделение е назначен роденият във Велико Търново Михаил Сарафов, който притежава необходимите познания и подготовка за създаване и организиране на статистическото дело в страната. Той е на тази длъжност от 1881 до 1883 г. като организира първото преброяване на населението към 1 януари 1881 година.

Важно значение за развитието на статистическата наука в България има проф. Георги Данаилов, родом от Свищов. Той е първият български автор, написал учебник по статистика с 638 страници. Това помагало далеч надхвърля рамките на обикновен учебник. Около 500 от тези страници  са посветени на историографията и същността на статистическата наука и практика.

Началото на преброяванията на населението в Княжество България е поставено през 1880 г . със закон от 13 декември 1880 г. На следващата година е проведено първото преброяване на населението към 1 януари 1881 г.

Българската статистика е провела 17 преброявания на населението, жилищния фонд и земеделските стопанства, повече от 85 години наблюдава домакинските бюджети и всяка година провежда  около 250 различни статистически изследвания в 35 тематични области. Благодарение на професионализма, обективността и високата отговорност на българските статистици, глава „Статистика” е първата затворена преговорна глава в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз.

Националният статистически институт, съгласно Закона за статистиката от 1991 г. и последвалите го изменения и допълнения, е със статут на Държавна агенция с настоящ председател Сергей Цветарски.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...