Акценти
Начало / Общество / Отбелязваме Деня за възпоменание на жертвите от катастрофи

Отбелязваме Деня за възпоменание на жертвите от катастрофи

С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2015 г. този ден отбелязваме днес, 15 ноември.

С провеждането на този ден се цели: да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби; да се отдаде необходимото на всички които участват в ликвидацията на
последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.

С различни мероприятие се прави опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи, на които са подложени всички участници в движението; да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.

По повод, Деня за възпоменание на жертвите от пътнотраспортни произшествия с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод на Българската православна църква, във всички епархии ще бъде отслужена св. Литургия. На нея ще бъде отправена молитва към Бога в памет на всички загинали участници в движението по пътищата в България.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...