Акценти
Начало / Крими / Осъждан пласирал в Плевен метадон, отпуснат по програма за лечението му

Осъждан пласирал в Плевен метадон, отпуснат по програма за лечението му

Пачевски и други

С постоянна мярка „задържане под стража” е 33-годишен дилър с инициали П. Н. Н., от когото бяха иззети около 400 мл метадон на стойност около 800 лв. Рецидивистът пласирал дрогата до блок 311 в жк „Дружба” в Плевен и е задържан при акция на 24 юли след година работа по случая. Работи се върху версията за разпространение и на амфетамини от същото лице.

Младият мъж се сдобивал с наркотика, възползвайки се от легална програма за лечение на хероинова зависимост и слабости в нормативната уредба, поясни на пресконференция наблюдаващият прокурор Николай Пачевски. Метадонът е продаван на наркозависими в Плевен. Добрата работа на полицаите и следствените органи довежда до залавянето му. Пласьорът е познат на органите на реда с предходни подобни прояви.

Самият той е наркозависим, но не взема наркотици. Включва се през март 2014 г. в метадоновата програма, за да продава наркотикът, отпуснат за лечението му. Една доза метадон е около 30 мл и е на стойност 10-12 лева, поясни Венци Катинов, началник на сектор „Криминална полиция” на 1 РПУ. В метадонова програма е включена и съпругата му. На този етап няма данни, че и тя е участвала в бизнеса. Няма факти, говорещи за участие на лекари в схемата.

Метадонът, който е пласиран, не е получаван в Плевен. До 120 мл стига дневната доза, като лечебната схема се определя от лекар въз основа на нормативите, които се определят от държавата. Терапевтичните дози трябва да се приемат в присъствието на лекар или на медицинско лице, но е допустимо това да стане и в домашни условия в присъствието на член от семейството. Много от недобросъвестните ползватели на метадоновите програми умишлено се регистрират в медицниски центрове извън населеното място, в което живеят. Посещават ги веднъж седмично и под предлог, че нямат възможност да пътуват по-често, вземат цялото количество, полагащо им се за седмицата, поясни прокурор Пачевски. Тестът да наркотици на обвиняемия показал, че той е чист, т.е. не употребява отпускания му метадон.

Повдигнатото му обвинение за разпространение на наркотични вещества без надлежно разрешение при условията на опасен рецидив предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода и голяма парична глоба.

Другият случай, свързан с наркотици, за който информираха от прокуратурата, е за открити 206 грама амфетамини във вилата на Т.Л.И. в местността Табаковата чешма в Плевен. Обвиняемият е осъждан неколкократно, но за други престъпления. Той е задържан за 24 часа, след което е освободен. Повдигнатото обвинение е за държане на наркотици. Работи се по установяване на съпричастие на други лица. Наблюдаващ прокурор е Юлия Накова от Районна прокуратура. Откритото количество синтетичен наркотик на 23 юли е на приблизителна стойност около 6 хиляди лева. Лицето живее със съпругата си и към момента на акцията по претърсване на дома му е бил в близост. Самият той не се дрогира.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...