Акценти
Начало / Крими / Осъдиха плевенски роми от фамилията Беркови за трафик на хора и пране на пари от сводничество

Осъдиха плевенски роми от фамилията Беркови за трафик на хора и пране на пари от сводничество

Иво Радев

Присъди по обвинения за трафик на хора и пране на пари от престъпна дейност – склоняване към проституция и сводничество, са постановени от Плевенския съд за членове на ромската фамилия Беркови от Плевен, информира на пресконференция окръжният прокурор Иво Радев. В срещата с представители на медиите участваха и следователят Цветелин Стоянов и зам.-областният прокурор Росен Кръстев. Тримата са основните участници в българо-немския екип, работил по разследването на престъпната дейност на 5-тимата членове на групата на територията на България и на Германия.

Обвинените Божидар и Райна Беркови и тяхната дъщеря Марина са предадени на властите в Бремен, където са експлоатирали като проститутки подмамени момичета от България. В Плевен за трафик на хора са осъдени Юлияна Беркова, другата дъщеря на семейството, и Ивайло Ячков, неин съпруг. И двамата са се признали за виновни и след съдебно споразумение присъдите им влизат в сила веднага и нямат право на обжалване. Ячков е осъден на 1,9 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 6 хиляди лева. Юлияна, която по това време е бременна, получава 2,4 г лишаване от свобода условно с изпитателен срок 3 години. Тя е глобена с 5 хиляди лева.

От това дела са отделени материали по обвинения за пране на пари, придобити от престъпна дейност, което е повдигнато от Плевенската окръжна прокуратура. След споразумение на 30 май и 3 юни 2014 година са произнесени следните присъди: Юлияна получава 2,6 години лишаване от свобода условно и 8 хиляди лева глоба, а Йвайло – 1,6 г лишаване от свобода при първоначален строг режим и 8 хиляди лева глоба.

Другите трима членове на ромската фамилия са осъдени от Съда в Бремен за трафик на хора. Божидар Берков е получил 4 години лишаване от свобода, Райна Беркова – 3 години лишаване от свобода, а дъщеря им Марина – 2 години условна присъда. Присъдите могат да бъдат обжалвани на по-горна инстанция.

От огромния по обем доказателствен материал, събран от органите в Плевен, става ясно, че фамилията е разполагала с огромен финансов ресурс, придобит от експлоатираните проститутки, които са били принуждаване да мизерстват и върху които е упражнявано насилие. 10 момичета са разпитани по време на разследването. Само от едно момиче на ден сводниците печелели от 100 до 1000 евро, сподели любопитна информация следователят Цветелин Стоянов. Ромите карали скъпи немски коли, притежавали много златни накити, като само едно от бижутата е с тегло 200 грама. Блокирани са банковите им сметки, както и движимото им и недвижимо им имущество.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...