Начало / Култура / Оскъдни финанси спират НЧ „Христо Ботев – 1927“ с.Горник за международни участия

Оскъдни финанси спират НЧ „Христо Ботев – 1927“ с.Горник за международни участия

Наскоро Народно читалище /НЧ/ „Христо Ботев – 1927“ в плевенското село Горник, община Червен бряг навърши 90 години. Годишнината бе отпразнувана подобаващо – за да отговори на многобройните му успехи.

Дейността на НЧ „Христо Ботев – 1927“ не е ограничена само на територията на селото и общината. Формациите му участват, при това успешно в регионални и национални фолклорни празници. Доказателството – за последните 4 години са спечелили 6 златни, 4 сребърни и 5 бронзови медала. През тази година Групата за автентичен и обработен фолклор /ГАОФ/ бе удостоена със златен плакет на Балкан Фолк Фест в град Варна. Има и друго не по-малко важно – наред с постиженията идва и признанието.

„Постоянно получаваме покани не само за национални, но и за международни участия. Тези жестове не само ни радват, но и ни карат да сме максимално отговорни. Само това обаче не стига. Трудно ни е да участваме навсякъде където ни поканят в страната, защото не достигат финансовите средства. По същата причина пък въобще не можем да помислим за излизане зад граница. А сме сигурни, че ще представим подобаващо Родината, защото българската култура е уникална. Всичките ни постижения досега са благодарение не само на таланта на изпълнителите и работата, която вършим, но и в резултат на любезното съдействие на Община Червен бряг и кмета на с.Горник – Момчил Митов. Помощта им е неоценима за нас“, коментира Стефка Маринова – председател на читалището през последните 15 години.

Днес визията на НЧ „Христо Ботев – 1927“ са: ГАОФ, Коледарска група и Детска фолклорна група „Славейче“.

Групата за автентичен и обработен фолклор е създадена през 1983 г. Участва с народно пеене, обичаи, обреди в местни, общински и национални събития. От 1986 г. досега е неизменен участник в Националният събор на българското народно творчество в Копривщица. ГАОФ има записи на обичая „Герман“, автентични песни и индивидуални изпълнения в БНР и Балкантон. През 2007 г. има 30-минутен запис на Старопланински събор „Балкан фолк“ – Велико Търново. Тяхна песен е избрана за Мелодия на месец януари 2008 г.

През 2010 г. към ГАОФ се присъединява Коледарска група и става смесена, която е посрещана навсякъде с радост. От няколко години Коледарската група участва в Националния фолклорен фестивал „Да пребъде Коледа“ – с.Телиш, като в последните 3 години печели 2 златни и 1 бронзов медал.

„През годините обичаят Коледуване никога не е прекъсван в с.Горник. Традиция е при нас да се посещават не само домовете на българските семейства, но и на тези от други етноси. По същия начин от 3 г. възстановихме и обичая Лазаруване. Всички в с.Горник, живеем в мир и празнуваме заедно“, каза ръководителят на читалището.

През 2014 г. тя сформира Детска фолклорна група „Славейче“. Инициативата й се оказва повече от успешна, защото формацията бързо се налага и печели симпатиите на публика и жури. Доказателството – 5 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала. Индивидуалните изпълнения на Стефани Митова през тази година и донесоха по един сребърен и бронзов медал. Само за 2017 г. групите на НЧ „Христо Ботев – 1927“ са участвали в 13 фолклорни празника.

„Това са хубавите и приятните неща. Но има и друга страна. Библиотеката се нуждае от подпорна стена и вътрешен частичен ремонт /обновяване на библиотечния фонд и стелажи/. Трябва да се направи основен ремонт на салона. По проект направихме сцената и втори авариен изход.

Не разполагаме със самостоятелна читалищна сграда и правим всичко по силите ни да поддържаме наличната материална база, но нямаме финансови средства. Работим да запазим българското, същността на нацията. Именно затова вярваме, че спонсори биха откликнали на молбите ни. Знаем, че повечето от заможните българи са родолюбци. Дано ни протегнат ръка…“, изрича с надежда председателят на НЧ „Христо Ботев – 1927“ с.Горник – Стефка Маринова.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...