Акценти
Начало / Здравеопазване / Бащата на феталната медицина стана „Доктор Хонорис Кауза“ на Медицинския университет в Плевен

Бащата на феталната медицина стана „Доктор Хонорис Кауза“ на Медицинския университет в Плевен

Почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на Медицински университет – Плевен днес беше връчено на признатия за баща на феталната медицина –  проф. д-р Кипрос Николаидес, специалист по фетална медицина от Кингс Колидж, Лондон, Обединено кралство. Почетното звание беше връчено от ректора на Медицинския университет проф. Славчо Томов  при откриването на юбилейното 15-то издание на Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която се провежда в Плевен.

Проф. Николаидес  повече от 40 години работи в областта на феталната медицина, а през 1992 г. за първи път в света въвежда минимално инвазивната фетална хирургия.  Пред журналисти той сподели, че интересът му към феталната медицина е провокиран от една лекция, когато е бил студент, и на нея са представени възможностите на ехографа за наблюдение в човешкото тяло. „Тогава у мен възникна идеята, че може да се наблюдава бебето преди да се роди. Това за мен стана предизвикателство да се следи бебето как се развива в утробата на майката, дали възникват проблеми между майката и плода и как да изработим методи, за да предотвратим тези проблеми. Така една лекция стана вдъхновението на моя живот”, каза проф. Николаидес.

Той нарича себе си „баща на феталната медицина”, но никога не е искал да остане единствен. „Бях обсебен от идеята да се обучат хората, за да бъде вдигнат стандартът в медицината”, обясни професорът. Затова той създава частна клиника, печалбата от която се влива в създадената от него благотворителна фондация.  Тя спонсорира научно-изследователската дейност и обучението на лекари. „Бих бил нещастен пионер, ако всичко, което съм направил, е за моя полза и изгода”, заяви проф. Николаидес.

В неговата клиника се обучават повече от 80 лекари. Фондацията му отпуска средства за обучението на лекари от цял свят. От България вече девет лекари са получили стипендия от фондацията, а други петима български лекари се обучават в момента.

„Много важно за лекаря е да се усъвършенства и да е добър в своята клинична практика, но също е толкова важно да предава своето познание. Най-голямото удоволствие за един учител е да види своите ученици, че стават по-добри от него”, призна проф. Николаидес и допълни, че е щастлив, че неговата ученичка – д-р Петя Чавеева, е основател на феталната медицина в България.

След церемонията по връчването на почетното звание, проф. Николаидес изнесе академична лекция пред научната и студентска общност на МУ-Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...