Акценти
Начало / Образование / Осем пълни шестици на предварителния изпит по биология в Медицинския

Осем пълни шестици на предварителния изпит по биология в Медицинския

Медицински университет ПлевенНа втория от предварителните изпити – конкурса по биология – за специалност „Медицина”, който се проведе на 5 април в МУ-Плевен, се явиха 457 кандидати.  Техническата комисия изнесе резултатите на 17 април, онлайн и на място в Ректората, един ден преди предварителния изпит по химия за кандидат-медиците.

Тази година статистиката показва по-нисък процент на слабите и средните оценки в сравнение с данните от предходните години. Нивото на оценките добър се е запазило непроменено, а процентът на много добрите оценки е скочил от 13% на 23%. Значително са се увеличили и отличните оценки, които кандидатите са получили по биология – от 5% на предварителната сесия през миналата година на 9.5% през тази. Осем са пълните шестици по биология на кандидат-студентите за „Медицина”.

За трета поредна година Медицински университет – Плевен провежда предварителни конкурсни изпити за специалност  «Медицина» и за осемте бакалавърски специалности на факултетите «Здравни грижи», «Обществено здраве» и Медицинския колеж от Прием 2015.

Целта на предварителните изпити е кандидатите не само да проверят своите знания, но и да получат оценка, която е равностойна на тази от редовната изпитна сесия от м. юли. Зрелостниците имат право на избор от няколко варианта: да се явят само на една от изпитните сесии, или и на двете, като в класирането автоматично ще участват с по-високата получена оценка. Ако оценката от предварителните изпити ги удовлетворява и са решили да не се явяват на редовната изпитна сесия през юли, те задължително трябва да посочат желанието си за участие в класирането по специалности в периода 17–28 юни 2015 г. Кандидатите за бакалавърските специалности могат да участват в класирането и с оценката по биология от държавен зрелостен изпит, без да се явяват на никоя от изпитните сесии.

Редовните изпитни дати в МУ-Плевен са през м. юли 2015 г. – съответно на 1 и на 8 юли по биология и по химия за специалност «Медицина» и тест по биология за бакалавърските специалности – на 27 юли. За явяване на конкурсните изпити от редовната сесия кандидатите трябва да подадат документи в периода 17-28 юни 2015 г., което могат да направят онлайн, в университета или в бюрата за прием в големите градове на страната. Само за бакалавърските специалности висшето училище провежда и втори прием на кандидат-студентски документи в периода 20-23 юли 2015 г.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...