Акценти
Начало / Култура / Осем плевенски художници дариха картини на Общинския съвет в Плевен

Осем плевенски художници дариха картини на Общинския съвет в Плевен

арт център изложба

Пейзажи от есенния  парк „Кайлъка” ще внесат цветно настроение в заседателната зала на Общински съвет – Плевен. Картините са създадени от плевенски художници по време на пленера „Есента в Кайлъка”, организиран от  Арт центъра след спечелен проект във втората сесия на Културния календар на Община Плевен.

От 13 до  23 октомври осем изявени майстори на четката , членове на Групата на плевенските художници – Константин Симеонов, Юри Буков, Сашо Камбуров, Любомир Йотов, Хинко Хинков, Петко Петков, Нина Петрова, Павлин Ковачев, създадоха по три платна, в които уловиха багрите на Кайлъка през есента. Идеята пленерът да бъде изнесен на едно от най-оживените места край Плевен е да бъде изваден на показ процеса на създаване на една творба, обясни при стартирането на проекта  неговият ръководителТеодора Колева.

арт център изложба (2)

Редом с изявените автори работиха   и осем млади художници от творческата занималня към Арт центъра. Чрез жребий децата избраха ментор, с когото работиха в продължение на два дни.

На откритата снощи изложба в  Арт центъра бяха представени платната, създадени по време на  пленера. Всеки от осемте автори дари по една своя картина на Общинския съвет. Дарението беше радостен да приеме председателят на местния парламент Дарин Ангелов.

Редом до картините на доказаните майстори на четката бяха изложени и тези на малките им ученици. Детските творби  могат да бъдат купени срещу цена от 30 лв. Средствата са за подпомагане дейността на арт занималнята.

арт център изложба

арт център изложба (3)

арт център изложба (4)

арт център изложба (5)

арт център изложба (6)

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...