Акценти
Начало / Общество / Осем народни представители внесоха законопроекта за промени в Наказателния кодекс, поискани от почернени майки

Осем народни представители внесоха законопроекта за промени в Наказателния кодекс, поискани от почернени майки

справедливост за

Осем народни представители, между които и трима плевенски депутати, са внесли днес в Народното събрание законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, които бяха поискани след ужасната катастрофа край Луковит, при която загинаха двама 20-годишни младежи, а едно момиче е в кома и все още се бори за живота си в плевенската болница. Причинителят на тази ужасна катастрофа избяга от местопроизшествието, а после стана ясно, че е без свидетелство за управление и има 93 криминални регистрации и 12 присъди.

Една от исканите промени се отнася именно до случаите, когато причинителят на катастрофа е избягал от местопроизшествието. Ако той е причинил тежка или средна телесна повреда на други лица, предлаганите промени предвиждат лишаване от свобода от една до пет години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от две до осем години. При смърт, наказанието да е лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

С внесените промени се предвижда увеличаване на наказанията при причинена катастрофа, както и по-голяма суровост на закона за лица, които управляват моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози след влязла в сила присъда.

Освен това промените предвиждат лишаване от свобода от една до три години и глоба от  петстотин до хиляда и двеста лева за лице, което  управлява моторно превозно средство в период, когато изтърпява едногодишно наказание с отнемане на книжката за друго нарушение.

Инициатори за тези промени станаха майката на загиналия Влади – Галя Горанова, и майката на тежко ранената Цвети – Валя Таслакова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...