Начало / Здравеопазване / Осветяват Мавзолея в синьо в Деня за борба с диабета

Осветяват Мавзолея в синьо в Деня за борба с диабета

На 14 ноември – Световен ден за борба с диабета, Лайънс клуб Огледало и Оникс студио – Красимир Сабев ще осветят в синьо от 16:00 до 19:30ч. емблематичната за Плевен сграда – Параклис – мавзолей „Св. Георги Победоносец“ /при подходящи метеорологични условия/.

Дамите от клуба ще раздадат 100 балона с мотото на каузата „ЗАЕДНО СРЕЩУ ДИАБЕТА С ЛАЙЪНС КЛУБ ОГЛЕДАЛО“, 100 книжки с рецепти на десерти подходящи за диабетици и 100 брошури с информация за превенция на диабет тип 2.

Идеята на инициативата е да привлечем вниманието на гражданите и общественноста към превенция на  социално значимото заболяване захарен диабет.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета, който се чества от 1991 г. в повече от 160 страни по света под егидата на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. Обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет, предотвратяване на случаи на диабет тип 2, чрез здравословен режим на хранене и редовна физическа активност. У нас над 600 хиляди души страдат от диабет, от които около две хиляди са деца. Диабет тип 2 е най-честата форма на диабет срещана в последните години. Характерното за него е, че може да се появи във всяка възраст, но по-често при по-възрастните хора и главно при тези, които са с наднормено тегло. Плашещото в случая е, че все повече млади хора и деца също започват да страдат от диабет тип 2 поради лоши хранителни навици в къщи и училище и ниска двигателна активност.

Във връзка със здравословното хранене Лайънс клуб Огледало издаде книжка с 26 рецепти на сладкиши, подходящи за диабетици. От 11ти до 14ти ноември 100 от книжките се раздават на хора, възползвали се от безплатно измерване на кръвна захар в клиниката по ендокринология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Лежащо болните и медицинския персонал в отделението по ендокринология ще опитат и част от рецептите в книжката, приготвени от дамите от Лайънс клуб Огледало.

Служейки в различни общности по целия свят, ние членовете на Лайънс Интернешънъл виждаме и усещаме ефектите на диабета и правим нещо по въпроса заедно. Нашата стратегическа цел е да намалим разпространението на диабет и да  подобрим качеството на живот на диагностицираните.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...