Акценти
Начало / На фокус / Осветиха знамето на възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски” (снимки)

Осветиха знамето на възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски” (снимки)

С тържествен ритуал в храм „Света Троица” в Плевен днес беше осветено бойното знаме на възстановеното Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски” – Долна Митрополия.

Знаменната рота, предвождана от Представителния духов оркестър на ВВС премина в строй  от Военния клуб до църквата, където се проведе ритуалът. През това време знамето беше в специален калъф. Минути преди знаменосецът курсант- старшина Милен Симеонов, и неговите асистенти курсант -старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров, да внесат знамето в храма, то беше разгърнато.

Ритуалът по освещаването беше извършен от свещеник  Красимир Кръстев по каноните на БПЦ и Устава за ВС на РБългария.

„Братя и сестри военнослужещи, възлюбете родината тихо, без суетен шум, но на дело. Като изпълнявате дълга си по подготовката на кадри и защитата на родното небе. Защото небето на Отечеството ни е най-близо до Бога. Ние нямаме друго небе – пазете го!”, призова отец Красимир Кръстев и предаде благословията на митрополит Игнатий.

На церемонията присъстваха  бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник/ Ректор на ВВВУ“ Георги Бенковски“ и представители на командно-преподавателския състав.

„Днес е един много вълнуващ ден. За едно формирование знамето е чест и достойнство. То трябва да се пази свято и неопетнено. С това знаме всеки започва своята военна служба и с него се разделя с нея. Пред знамето се заклева да служи на държавата с чест. Това знаме ще носи успехи”, каза веднага след ритуала бригаден генерал Юлиян Радойски.

Историята на знамето, което беше осветено днес, е много интересна. През 2001 г., след разпореждане на тогавашния военен министър Свинаров, бойните знамена на всички формирования трябвало да бъдат сменени. Сщата година във войскови район Долна Митрополия пристигат две знамена – едното знаме за Учебната база, а другото – за военновъзвушното училище. Но точно в този период е реорганизацията на военното училище и бойното знаме не е връчено.През всичките тези години знамето се пази, чака възстановяването на училището, за да бъде връчено. Тържественото  връчване на осветеното знаме ще бъде на 20 януари, понеделник.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...