Акценти
Начало / Общество / Освежават барелефа на Кирил и Методий преди да го преместят

Освежават барелефа на Кирил и Методий преди да го преместят

Реставратор е освежил барелефа на светите братя Кирил  и Методий преди да бъде преместен на новото му място, стана ясно днес на редовното оперативно заседание на шефове на отдели в Община Плевен. С решение на Общинския съвет барелефът е свален от досегашното му място върху фасадата на Съдебната палата и ще бъде преместен на ул. „Св.Св.Кирил и Методий“, в градинката между улиците „Полтава“ и „Бенковски“. Той ще бъде поставен върху паметник-колона, която утре ще бъде облицована.

По традиция на 24 май се организира градско тържество с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Кирил и Методий. Тази година това ще стане на новото място, което е много по-подходящо.

Барелефът е дело на известния плевенски скулптор Димитър Цонков, чиято е била идеята той да бъде поставен именно на фасадата на Съдебната палата, която се намира в началото на улицата, която носи името на Кирил и Методий. С времето става ясно, че това място не е най-подходящото и сега, 20 години след монтирането му, паметният знак ще бъде преместен там, където е била първоначалната идея за поставянето му.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...