Акценти
Начало / Общество / Организират мащабно почистване на Втори обект на остров Персин

Организират мащабно почистване на Втори обект на остров Персин

парк Персина

На 27 април ще стартира почистването на Втори обект, който се намира на Беленския остров Персин. Датата не е избрана случайно, тъй като именно на нея през 1949 година тогавашната власт решава да се създаде ТВО „Белене” на остров Персин, с цел там да се затварят т. нар. „врагове на народа“ или с други думи, политически опоненти, в това число: свещеници, интелектуалци, артисти, художници, офицери от армията, политици, земеделци и прочие.

На тази символична дата ще започне почистването на помещенията, както и целият район на и около лагера, който е потънал в плевели и забвение. Това е първата стъпка към реализацията на парк-мемориал за жертвите на тоталитаризма на остров Персин.

Все още не са събрани достатъчно средства за мемориала, но организаторите се надяват с общи усилия това да се случи и мястото да се посещава от всички, които желаят да почетат невинните жертви на режимите и да запазят спомена за тяхната саможертва.

Първото голямо почистване ще се състои от 27 април до 10 май, като ще се разчита основно на помощта на доброволци от Белене и страната. Целта е да се изчистят стаите на изоставените сгради от боклуците, които са се събрали в течение на 25 години.

Ще бъдат окосени тревата и храстите около сградите, ще се почистят едрите отпадъци и камъни от целият район, с цел да гарантира безопасността на хората. На 30 май пък именно там ще се проведе и ежегодната среща на репресираните.

Желаещите да участват в почистването могат да получат повече информация на телефон: 0658 35255. Организаторите осигуряват храната и нощувките за доброволците, които имат нужда.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...