Акценти
Начало / Крими / Определиха наказанието на полицай, поискал подкуп

Определиха наказанието на полицай, поискал подкуп

Лишаване от свобода за две години с отлагане изпълнението на наложеното наказание с 4-годишен изпитателен срок получи младши полицейски инспектор в “териториална полиция” на сектор “Охранителна полиция”. Той беше признат от състав на Окръжен съд Плевен за виновен по обвинение, че в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление “е поискал дар, който не му се следва – парична сума 150 лева, от П. В. и е приел дар, който не му се следва – парична сума 110 лева”.

Служителят на реда поискал парите заради това, че не е извършил действие по служба във връзка с административно наказателна преписка, заведена с цел установяване, издирване и санкциониране на шофьор, заснет в нарушение – превишаване на ограничение на максималната скорост на движение. Полицаят В. М. изнудвал виновния водач с това, че не го е търсел, че се е ангажирал да укрие снимката на пътното нарушение с цел преписката да бъде прекратена. Шофьорът накрая дал 110 лева на полицая, които пари той приел.

В крайна сметка се оказало, че срокът за съставяне на акта за констатираното нарушение бил изтекъл и изнудваният не подлежал на административно наказание – факт, който служителят на реда знаел.

Признатият за виновен полицай ще трябва да плати и глоба в размер на 300 лева. Съдът го лиши от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с контрол на физически и юридически лица, както и от право да упражнява професия или дейност, свързана с контрол на физически и юридически лица за срок от три години.

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд Велико Търново в 15-дневен срок.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...