Акценти
Начало / Общество / Операции на живо ще наблюдават участниците в Третия конгрес по роботизирана хирургия

Операции на живо ще наблюдават участниците в Третия конгрес по роботизирана хирургия

Проф. Томов-проф. ГорчевДве онкологични операции с роботизирана система ще наблюдават „на живо” участниците в Третия конгрес по роботизирана хирургия на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, който започва днес в София. Операциите ще бъдат извършени в Университетската болница в Плевен и ще могат да се наблюдават в конгресната зала в София. Това информира ректорът на Медицинския университет в Плевен – проф. Славчо Томов, който ще е модератор по време на операциите.

България за първи път е домакин на престижния форум, който се провежда под патронажа на плевенския Медицински университет. В него ще вземат участие водещи хирурзи от Европа и САЩ.

Конгресът ще започне днес с предварителна сесия за студенти и млади лекари. Лекции ще изнесат известни хирурзи от САЩ и Европа, след което младите бъдещи хирурзи ще могат да се упражнят на роботизирана система с виртуален тренажор.  Предвидено е провеждане на състезание между участниците, в края на което ще бъде отличен победителя.  Очаква се в младежкото издание на конгреса да се включат близо 150  млади медици

Основните дни на конгреса – 3 и 4 октомври, ще протекат с пленарни лекции в няколко основни направления на роботизираната хирургия – гинекологична, урологична, обща коремна хирургия, гръдна хирургия и хирургия на сърце, ендокринна  роботизирана хирургия. Предвидено е и направление, изцяло ориентирано към обучението по роботизирана хирургия, което със сигурност ще предизвика интереса на участниците, каза проф. Томов.

Новото на този конгрес е, че за първи път ще бъде направена демонстрация на операции на живо. Първия ден е предвидена демонстративна операция на рак на маточната шийка, а втория ден – на рак на дебелото черво. Ръководител на екипа на първата операция ще е професор Григор Горчев, а втората ще бъде извършена от плевенски урологичен екип под ръководството на проф. Тудореско от Румъния. Пациентите, които ще бъдат оперирани, са на  възраст между 50 и 55 години.

Смятаме, че ще се получи една стойностна изява под патронажа на Медицински университет – Плевен, подчерта ректорът на висшето училище проф. Славчо Томов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...